dinsdag 24 juli 2012

Pussy Riot drietal blijft achter de tralies

Jekaterina Samutsevitsj, Nadezjda Tolokonnikova en Maria Alechina (vlnr) 

Afgelopen vrijdag 20 juli heeft de rechtbank in Moskou de voorlopige hechtenis van de drie vrouwen, die deel uitmaken van de feministische punkband Pussy Riot, verlengd tot januari volgend jaar. Zij zitten al sinds maart in voorarrest. De aanklacht luidt 'vandalisme' in samenhang met 'het aanzetten tot religieuze haat'. Op 21 februari jl voerden enige leden van de band in de Orthodoxe Kerk in Moskou een 'punkgebed' uit, waarbij zij de Heilige Maagd aanriepen om Poetin te verjagen. In dezelfde song kaartten ze de corruptie van de Russisch Orthodoxe Kerk aan en haar innige verbintenis met het regime van president Poetin c.s. Zijne Heiligheid Patriarch Kirill wordt - samen met Poetin - als een van de gangmakers achter de schermen beschouwd van de strenge aanpak van de vrouwen. Zij zijn de oppositie beu! 
Patriarch Kirill en Poetin in een onderonsje

Het voorarrest van het drietal wordt verlengd vanwege zogenaamd 'vluchtgevaar' en het risico dat de verdachten bij vrijlating tegen borgtocht het 'bewijsmateriaal zouden kunnen vervalsen'. 


Voortdurend komen er bij iedere voorgeleiding van de vrouwen meer dan honderd demonstranten de straat op om voor het gerechtsgebouw te protesteren en de meiden te ondersteunen. Uiteraard komen ook tegenstanders van Pussy Riot daarbij opdagen, wat leidt tot verhitte debatten en soms vechtpartijen. 

Op maandag 23 juli jl zijn de vrouwen opnieuw bij de Moskouse rechtbank voorgeleid. Dit geschiedt in het kader van de inleidende verhoren. Aangekondigd is dat volgende week maandag 30 juli de openbare hoorzittingen beginnen. Deze zittingen zouden voor het publiek toegankelijk zijn en via tv en internet worden uitgezonden. De rechter belooft dat er 'openheid' wordt betracht! 
Zie voor de achtergrond van dit nieuws mijn eerdere bijdragen op dit blog van 29 juni en 14 maart

PS. Red Hot Chili Peppers en andere musici, die in Rusland concerten geven, spreken zich openlijk uit voor vrijlating van de gearresteerde vrouwen. Fans van Pussy Riot hopen dat Madonna, die binnenkort in Rusland optreedt, het eveneens voor de meiden opneemt! Lees verder >> 








Geen opmerkingen: