maandag 20 augustus 2012

Twee jaar strafkamp voor Pussy Riot drietalAfgelopen vrijdag 17 augustus werd door de rechtbank in Moskou het vonnis uitgesproken tegen de drie meiden van de Pussy Riot performancegroep: twee jaar strafkolonie. De vrouwen en hun advocaten hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan. 

Op 21 februari jl beklommen vijf vrouwen van Pussy Riot het altaar van de Christus Verlosserskathedraal in Moskou. In minder dan een minuut voerden zij daar een performance uit, waarbij ze dansten, deden alsof ze een concert uitvoerden en af en toe de woorden shit, shit, heilige shit uitschreeuwden. De bewakers grepen snel in en de vrouwen werden de kerk uitgevoerd. Achteraf werden de muziek en tekst aan het gefilmde optreden toegevoegd, wat als vet gemonteerde video op internet werd gepubliceerd. Het is deze videoclip die de poppen aan het dansen bracht. 

Het drietal is veroordeeld wegens "door godsdiensthaat ingegeven vandalisme". Rechter Marina Syrova had bijna drie uur nodig om uit te leggen wat de rechtbank daaronder verstaat. Zij sprak onder meer over een "ernstige verstoring van de openbare orde, die uitdrukking geeft aan een diepe minachting van de samenleving, ingegeven door godsdiensthaat, alsmede vijandigheid en haat tegen een [Russisch-orthodoxe] bevolkingsgroep, gepleegd door een groep mensen die daartoe vantevoren had besloten [= samenzwering]". 


Patriarch Kirill, die vroeger al dissidente priesters aan de KGB verraadde
De Pussy Riot vrouwen bestrijden het orthodoxe volksdeel te hebben willen beledigen. Zij protesteerden slechts tegen de nauwe banden tussen de Russisch-orthodoxe kerk en het Poetinbewind, terwijl Rusland volgens de grondwet een seculiere staat is. Hun acties maakten deel uit van de protestbeweging, die in Rusland opstond nadat Poetin had aangekondigd voor de derde keer president van Rusland te worden. De frauduleus verlopen parlementsverkiezingen in december 2011 werkten als een katalysator van de beweging. Tienduizenden mensen gingen in heel Rusland de straat op. Omdat Poetin zijn voorgekookte herverkiezing als president begin maart 2012 had gepland, voerden de vrouwen van Pussy Riot hun performance eind februari in de kathedraal van Moskou uit. Zij protesteerden mede tegen patriarch Kirill, hoofd van de Kerk, die zijn gelovigen had opgeroepen om op Poetin te stemmen. Poetins regering is een "mirakel Gods", had Zijne Heiligheid verklaard. 


Het verloop van het proces tegen de drie vrouwen verliep af en toe chaotisch. Scherpe woordenwisselingen tussen rechter Marina Syrova en de advocaten van het drietal waren aan de orde van de dag. De kleine rechtszaal was tot aan de nok gevuld met Russische en internationale pers, militairen, politie en nog wat burgerlui. Zoals familie van de beklaagden. Elke dag zat er een enorme rottweiler in het midden van de zaal. Als de confrontatie tussen rechter Syrova en de advocaten tot hevig geruzie leidde, begon het beest te grommen en te blaffen! Een waar Absurdistan. 


Ex-chef KGB, president Poetin, alias 'Pistolen Volodja'
De eerste week duurden de zittingen gewoonlijk twaalf uur. Voornamelijk kwamen toen de getuigen van de officier van justitie aan het woord. Lui die in de kerk aanwezig waren toen de vrouwen hun performance van ongeveer vijftig seconden opvoerden. Zij verklaarden door het optreden van "de meisjes" ernstig getraumatiseerd te zijn en konden wekenlang niet slapen! Dat dankt je de koekoek. Rechter Syrova weigerde het merendeel van de getuigen van de verdediging toe te laten. Dat gold ook voor de getuige-deskundigen. De vrouwen werden de eerste week dagelijks heel vroeg naar de rechtbank vervoerd, moesten daar urenlang in een celletje wachten tot de zitting begon en keerden pas laat in de avond naar de gevangenis terug. Daardoor misten zij het ontbijt en de avondmaaltijd in de bajes en moesten het doen met zo'n vijf uurtjes slaap per nacht. Rond lunchtijd kregen zij in de rechtbank wat snacks te eten. 

Anti-Poetin demonstratie in Moskou op 6 mei jl
Ondertussen is in de media wereldwijd de Pussy Riot-zaak tot een ware hype uitgegroeid. Tientallen bekende figuren uit de internationale showbusiness, musici, acteurs en diverse politici nemen het voor de vrouwen op. Schrijnend is wel dat daardoor de zaak van een twaalftal arrestanten ondergesneeuwd raakt, die sinds mei in voorarrest zitten, nadat ze in Moskou hadden deelgenomen aan een demonstratie tegen de inauguratie van Poetin als president, waarbij rellen uitbraken. Deze arrestanten hangt tien jaar gevangenisstraf boven het hoofd wegens het "oproepen tot massaal oproer [= het roepen van slogans] en geweld tegen de politie". Het is wrang dat zij - voor het merendeel mensen die tot het gewone volk behoren en zich geen dure advocaten kunnen veroorloven - onbekend blijven, terwijl de mediagenieke meiden van Pussy Riot, die uit de gegoede middenklasse komen en universitair onderlegd zijn, momenteel de helden van de protestbeweging zijn. 

In het kader van het wereldwijde protest, op vrijdag 17 augustus, tegen de veroordeling van het Pussy Riot drietal, werd in het centrum van Kiev, hoofdstad van Oekraïne, een kruisbeeld omgezaagd, dat er in 2005 tijdens de Oranjerevolutie was geplaatst ter herinnering aan de Oekraïense slachtoffers van het Stalinbewind. De actie werd uitgevoerd door enkele leden van de vrouwenbeweging Femen, die bekend staat om hun provocerende acties waarbij deelneemsters steevast hun borsten ontbloten. 

Veel info over de Pussy Riot-zaak kun je vinden op de site Free Pussy Riot! Inmiddels blijft het wereldwijd, ook in Rusland, protesten regenen tegen het afgelopen vrijdag uitgesproken vonnis. Lees verder >>  

PS. Afgelopen week op 10-11 oktober is in hoger beroep de Pussy Riot-zaak door het gerechtshof in Moskou afgehandeld. Bij verrassing werd één van de drie vrouwen op vrije voeten gesteld. Het gaat om Jekaterina Samoetsevitsj, die nu tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar is veroordeeld. Zij zou niet hebben deelgenomen aan de performance op het altaar van de Christus de Verlosserkathedraal in Moskou, omdat zij door veiligheidsbeambten werd tegengehouden. Volgens het vonnis moet zij zich de komende twee jaar regelmatig melden bij de Russische reclassering. De twee andere vrouwen zullen binnenkort worden afgezonden naar een strafkolonie in het verre Oost-Rusland. 
Voor de liefhebber geef ik een paar interessante links met achtergrondnieuws en leuke video's en foto's. Aan media-aandacht ontbreekt het de dames niet! 
Zie onder meer :

http://www.freepussyriot.org/ 

http://www.rapsinews.com/judicial_news/20121009/264910729.html

http://www.rferl.org/content/russia-court-pussy-riot-appeal/24734610.html


http://www.guardian.co.uk/music/2012/oct/12/pussy-riot-resume-protests-against-vladimir-putin

Geen opmerkingen: